WASTE WATER WONDER (LAND)

Four symbolic landscapes for Montenegro pavilion at Venice Architecture Biennale 2018

PROJECT TYPE: (Competition) Pavillion Exhibition

WHERE: Montenegro, Montenegro

COLLABORATION: Arch. Enrico Pinto, Arch. Laura Zura Puntaroni, Arch. Matilde Valagussa, Arch. Sharon Pulvino

YEAR: 2018

Starting from the data collected after a critical research on the topic, the exhibition aims to depict three main scenarios where the relation water-waste-landscape is highlighted by the symbolic and analytic representation of the most relevant case studies.

From beautiful coastal towns to enchanted mountains, from dramatic canyons to magical islands, Montenegro presents itself as a paradise for both nature and biodiversity. Water is not only the main component of the natural system that allows all these beauties to exist and to thrive, but also the propelling force that triggers the economy of the country. However, the Balkan “Wild Beauty” is nowadays facing several problems related to waste management, that are increasingly affecting rivers, streams, lakes and the Adriatic coastline. The primary aim of the exhibition is to highlight the importance of a fundamental aspect of Montenegro: the proximity to water. Water as an essential source that claims its value as Freespace within a natural and urban landscape contaminated more and more by the human presence. We decided to design three symbolic landscapes made out of recycled waste, in order to highlight the close relationship between water, waste and landscape. It is interesting to see how this simple relation can affect the ecological footprint and economy of an entire state. Using only rubbish to create immersive landscapes close to water will also evidently show how even the most urgent problem can be transformed into a precious resource for the whole country. It becomes a fundamental responsibility for architects to invest time and resources to fully exploit the rights and benefits of water as value in Montenegrin cities, in order to influence the public perception and acceptance of the natural system, to preserve the environment, and to improve the quality of life of inhabitants.

The design of the rooms was developed by choosing recycled materials. Almost three quarters of the total cost are absorbed by recycled materials. The entire exhibition path takes place on a totally recycled plastic material that recreates a gravel effect. The landscapes that follow each other in the rooms have been created with minced plastic materials or plastic bottles for which recycling is prwovided. In the red room, the ferrous material is also recovered. Regarding the reflecting surface and the other materials used, it was decided to find low-cost materials, to further reinforce the idea of recycling and the wealth of re-use materials in order to protect the environment.